Miljö & Utvecklings konferens Miljöstrategidagarna handlar, precis som tidningen, om taktik och verktyg för att nå framgång i hållbarhetsarbetet. Konferensen riktar sig till dig som arbetar professionellt med miljö och hållbarhetsfrågor.

Miljöstrategidagarna 2016 tog avstamp i den transformation som vi lever i just nu där miljö- och hållbarhetsfrågor får en allt viktigare roll. Hur kommer samhället att förändras? Vilka är möjligheterna och vad stoppar oss?

Vi fick lyssna till bland annat Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH, som gav sin analys av samtiden och hur vi ska tolka det som händer runt om kring oss.

Roope Mooka, vd och grundare för tankesmedjan Demos Effekt delade med sig av sin bild av hur ett hyperuppkopplat samhälle kan se ut. Kaj Török, hållbarhetschef på Max tipsade om hur han arbetar för att få med sig ledningsgruppen i hållbarhetsarbetet.

Miljöminister Karolina Skog var också på plats och berättade om regeringens politik.

Nudging, digitalisering och hållbara affärsmodeller var ytterligare några ämnen på agendan.

Flera verksamheter fanns på plats för att berätta om sitt hållbarhetsarbete, bland annat Göteborgs stad, Helsingborgs kommun och Opus bilprovning.

Under konferensen delades Miljöstrategipriset ut för andra gången. Priset går till en verksamheten som utformat en tydlig hållbarhetsstrategi som de genomfört på ett föredömligt sätt.

I år gick priset till samverkansprojektet Hållbara resor i Västernorrland för att de lyckats reducera koldioxidutsläppen från tjänsteresor markant via ett internt system för klimatkompensation som innebär att ett kostnadspåslag läggs på resor som ger mer klimatpåverkan.

Konferensen sponsrades av Swedish Standards Institute, Sustema, Intersolia, Kraftringen, GreenhatPeople, Miljöbarometern,  Positiongreen och Envima.

Här kan du läsa några av de artiklar vi skrev från dagen:

Karolina Skog: ”Vi lever i en motsägelsefull tid”

Hållbar design uppmärksammas

Kollektiva tjänsteresor får Miljöstrategipriset

Rensa käpphästarna och nå förändring

Nudging för hållbara val

Så väcker du ledningens hållbarhetsglöd

”Alla ska arbeta för att driva igenom era frågor”